Verbruikskosten vloerverwarming folie berekenen

De exacte verbruikskosten te berekenen van vloerverwarming folie is niet gemakkelijk omdat dit afhankelijk is van een aantal (onbekende) factoren. Het verbruik van de vloerverwarming folie voor o.a. laminaat is 90 of 150 w/m2. U kunt de verwarming folie aansluiten op 220v, maar moet u alleen rekening houden met de totale wattage; deze mag niet meer zijn dan maximaal 3600w, het meest veiligste is om op 3000w te zitten. U zult zien dat in werkelijkheid het verbruik per m2 lager uitvalt, terwijl er toch een gemiddelde binnen temperatuur bereikt wordt van 21 graden Celsius met een buiten temperatuur van 7 graden Celsius. U zult namelijk merken dat een vloerverwarming met de vloerverwarming folie een behaagelijke snelle warmte geeft waardoor de thermostaat in de praktijk een paar graden lager gezet kan worden.

Om goed de verbruikskosten van de vloerverwarming folie te kunnen inschatten is het belangrijk om de diverse weersomstandigheden onder de loep te nemen in combinatie met de isolatiewaarde van de woning. We hebben aan de volgende diverse weersomstandigheden (jaargetijden) en buiten temperatuur gekoppeld:

  • Zachtweer: 7 graden Celsius – met een verbruik van 0,025 -0,03Kw
  • Normaal winterweer: 2 tot 7 graden Celsius – met een verbruik van 0,045-0,06Kw
  • Koud winterweer: -3 tot 2 graden Celsius – met een verbruik van 0,075-0,09Kw
  • Extreem koud: winterweer met altijd onder de 0 graden Celsius – met een verbruik van 0,09 tot 0,12Kw

Om de verbruikskosten van de vloerverwarming folie te kunnen berekenen bent u afhankelijk van de energieprijs van uw energieleverancier, die fluctueert namelijk. We gaan in onze berekening uit van €0,20 per Kwh, hier kan eventueel nog vastrecht bij komen maar het is inclusief BTW. Daarnaast zijn de uren dat de verwarming folie aan staat belangrijk en we gaan uit van een gemiddelde van 16 uur per dag.

We gaan als voorbeeld uit van een zacht weertype met 30w omdat dit het meest voorkomt in het Nederlands klimaat. U zou met dit weertype op een verbruik komen van €0,10 m2 per dag! Zoals u dus kunt zien is een elektrische vloerverwarming of plafond verwarming helemaal niet zo duur als in eerste instantie vaak gedacht wordt. Bij een koude winter periode zou het verbruik 90w zijn en komt u op €0,29 m2 per dag. Deze prijzen per m2 per dag maar u moet niet deze prijzen vermenigvuldigen met 180 dagen om aan de verbruikskosten per jaar te komen omdat u niet continu de vloerverwarming op dezelfde temperatuur laat branden.

Om de jaarlijks verbruikskosten proberen uit te rekenen gaan we uit van gemiddelden in combinatie met isolatiewaarde en type woning. We hebben voor het rekenvoorbeeld de volgende gemiddelden aangehouden voor een vloer oppervlak van 60 m2:

  • Het verwarmingsseizoen loopt over het algemeen 6 maanden en voor de rest van het jaar tellen we 1 maand. We gaan de 7 maanden (30 dagen) onderverdelen in de volgende temperaturen met in acht name van gemiddeld 50 vorstdagen per jaar.
  • 3 maanden met gemiddelde van 3 à 4 graden Celsius inclusief de vorstdagen
  • 3 maanden met gemiddelde van 6 tot 10 graden Celsius
  • 1 maand met een gemiddelde van 12 graden Celsius

Met bovenstaande gemiddelden komt u een totaal aantal Kw van 6048w voor 60 m2, de kosten bedragen €1209,60 euro. Per m2 komt u op een gemiddeld verbruik van €20,16 per jaar. Wanneer u uw gasprijs verrekend met bovengenoemde energieprijs zult u snel tot de conclusie komen dan u rond de €150,00 per jaar bespaart op uw energiekosten.

Sommige delen zijn overgenomen van Thijs Verbeek

Laatste update: 14 april 2013

Prijzen weten?

Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij diverse vloerverwarmingsbedrijven aan. Gebruik het formulier hierna om offertes op maat te ontvangen. Offertes vergelijken is altijd gratis en vrijblijvend!

 

Meer pagina’s: